Breakfast: Telur Dadar with Chesdale Cheese Slice
Bahan-bahan:
2 biji telur
1/2 sosej dipotong kecik2*
1/3 bawang besar dicincang kecik2*
3-4 ekor udang*
Carrot ikut suka ank berapa byk
1 slice chesdale cheese 0 carbs
Cara-cara:
1. Dadarkan telur
2. Parutkan carrot ke dalam telur dadar td.
3. Masukkan bahan bertanda * ke dalam telur
4. Goreng guna olive oil guna non stick pan.
5. Tuangkan telur td ke dalam kuali, dan potong kecik2 chesdale cheese (mcm dlm gambar).
6. Sedap dimakan dengan mayonis :)
Lunch: Tauhu Black Pepper
Bahan-bahan:
1/2 tauhu lembut
Black pepper
Garlic salt
1/3 bawang besar
1 sudu Butter
2-3 slice daging merah (optional)
Cara-cara:
1. Balut tauhu dengan kain/tisu utk buang sikit air yg ade dalam tauhu tu.
2. Masukkan butter ke dalam kuali non-stick, pastu masukkan tauhu. Goreng kejap bg tauhu garing.
3. Masukan bawan, black pepper, garlic salt dan daging. Goreng smpi garing mcm dlm gambar.
4. Ready to eat :)
p/s: xblh diamalkan selalu sbb tauhu lembut ni kandungan carb die agak tinggi. kalo xsilap 13g. sbb tu sye amek 1/2 je.
Dinner: Daging Satay Stew
Bahan-bahan:
1/3kg daging lembu
Black pepper/serbuk paprika
Garlic salt
Olive oil
Capsicum hijau*
Carrot*
Bawang besar*
Sosej ayamas*
Tomato*
Cara-cara:
1. Potong kecik2 daging mcm nak buat satay. Tumbuk sket supaya bahan2 perap meresap masuk ke dalam daging.
2. Perap daging dengan olive oil + black pepper/serbuk paprika + garlic salt. Perap dalam sejam dua, lagi lama lagi bagus.
3. Potong bahan bertanda * dan cucuk mcm buat satay.
4. Grill guna pemanggang ajaib, kejap je daging dah empuk. 1 sbb guna pemanggang ajaib, 1 lg sbb kite dh perap daging tu.
5. Ready to eat :)
* lost 3kg utk hari yg ke 6. petua nak timbang berat badan, bangun pagi2 terus berdiri di atas penimbang. dan kalo nak dpt bacaan yg tepat, guna lah penimbang digital..hihi :)
Sep 24, 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment